Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ЗАКОН

US доклад звучно шамароса ченгето Прокопиев





Според Държавния департамент в България няма медиен плурализъм, но има цензура

Каква стана тя? Дежурното оправдание на грантовите НПО-та и кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев – „Пеевски е виновен“, което превърна в последните години депутатът от ДПС в дежурна изтривалка за всичко негативно случващо се в България, вече не върви.

Помним, че близо десетилетие Прокопиев и хората му набеждаваха медийния си конкурент във всички свои грехове – монополизъм, изкривяване на медийната среда, задкулисие, скрита собственост и прочие мантри. Които мантри после тихомълком пренасяха в Европа и САЩ чрез доносниците от „Капитал“, захранващи с клевети „Репортери без граници“ и „Асоциация на европейските журналисти“. Благодарение на тази подла схема двете организации лягаха и ставаха с „Пеевски“ на уста, а после пасквилите им, освен връщащи се „изпрани“ отново в медиите на Прокопиев (този път като „авторитетни чужди мнения“), неизбежно се появяваха и в докладите на САЩ. Нищо, че лъжите за Пеевски не бяха верни (като депутат собствеността му беше ясна и многократно декларирана), нищо, че КЗК също така многократно ги опровергаваше чрез своите проверки.

Е, от две години Пеевски вече не притежава никакви медии (продаде ги в началото на 2021г.), но излиза, че медийната среда в България не само не се подобрява, ами дори се влошава!

Това са нелицеприятните констатации в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България, публикуван вчера. Там черно на бяло пише, че условията в страната ни продължават да влияят негативно на медийния плурализъм, има (внимание!) високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост, има и недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.

Кого визира докладът на САЩ, не е трудно човек да се досети. Защото има само един човек, който контролира мейнстрийма в България (според собствените му признания в стенограмите „Арго“). Само един е олигархът, който инженерства и поддържа политически проекти (ПП и ДБ) и който има икономическо влияние върху медиите (благодарение на почти монополния си бизнес с възобновяеми енергийни източници и заради осигуреното чрез негови бивши служители и приближени грантово финансиране от чужди фондации). А за „редакционна независимост“ в подопечните му и зависими от него издания е направо смешно да се говори, при положение, че друга гледна точка освен тази, защитаваща интересите на ментора им, там не може да пробие.

Да, става дума за Иво Прокопиев – олигархът от Разград, медийният и енергиен монополист, пуснал пипала в големите телевизии, диктуващ темите от дневния ред и контролиращ медийното отразяване (или неотразяване) на почти всяка важна новина в страната. Точно него имат предвид американските ни партньори и макар все още да спестяват името му, истината за действителната му роля у нас отдавна си е пробила път в чужбина.

Защото помним, че в началото на миналата година авторитетното белгийско издание „Ню Юръп“ го определи в свой материал като „сляпото петно в българския медиен пейзаж“. В тази статия медийната му група „Икономедиа“ беше посочена като пример за емблематичен конгломерат, обединяващ повече от 25 издания под своята шапка и ръководен от богаташ, разгърнал собствени схеми и завладял медийната индустрия. За Прокопиев същото издание написа, че е един от най-ярките олигарси в страната, натрупал богатството си по време на бурната приватизация на българските държавни активи през 90-те години и който използва своя медиен контрол, за да подбира внимателно информацията и да обслужва собствените си цели.

Освен „Ню Юръп“, пак през 2022г. френският сайт „EconomieMatin“ посочи, че Иво Прокопиев е един от знаковите олигарси на българския преход, притежаващ повече от 25 издания и използващ медийното си влияние, за да скрие част от предполагаемите си злоупотреби.

И накрая, също през миналата година човекът, създал Прокопиев – Иван Костов (защото именно по негово време младежът, от никому неизвестен журналист, изведнъж се събуди като крупен собственик на заводи), представи книгата си „Политиката отвътре“, в която написа: „Виждаме и неполитически медии, които сменят политическата си позиция спрямо личните си интереси. Така наречените „десни“ – „Дневник“ и „Капитал“, оклеветиха управлението на ОДС още преди края на мандата. Обикновено такива медии са с властите, за да получи техният собственик желани законови промени, обществени поръчки или провалено наказателно преследване“.

Сега, след като за обществото ни и за Европа вече не е тайна, че именно на Прокопиев се дължи извратената медийна среда в България и на него (а не на Пеевски, както ни лъжеха цяло десетилетие) трябва да „благодарим“ защо плурализъм на мнения наистина не съществува, цензурата е много по-голяма отколкото при комунизма, а обвързаността на политика, бизнес и власт се е превърнала в символ на завладяната държава, дойде време най-после и САЩ да прогледнат.

Както съвсем скоро ще прогледнат и кой ги е подвел за санкциите по „Магнитски“, наложени на Пеевски – същата добре смазана фабрика за манипулации и лъжи на кръга „Капитал“, начело на която стои пак Прокопиев. Но тогава шамарът, който разградският олигарх отново ще получи от Америка, едва ли ще бъде само в годишния й доклад за човешките права.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...