Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ЗАКОН

Гешев потвърди: Изпрал Борисов за кюлчетата и парите в чекмеджето





Гешев потвърди информацията, публикувана малко по-рано в медиите.

Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено. Това потвърди пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Постановлението е издадено на 10 май, но официално съобщение за това не е имало, въпреки огромният медиен и обществен интерес.

Главният прокурор допълни, че е научил информацията от “Бивол”.

“Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор”, допълни Иван Гешев.

Новината за прекратеното разследване по прословутия казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в “Бояна” дойде от “Биволъ”, като цитира прокурорското постановление от 10 май т.г. и пуска факсимиле на 4 от 33-те му страници. От тях не става ясно с какви мотиви се е произнесъл наблюдаващият прокурор. “Биволъ” не цитира името му.

Към момента прокуратурата не е потвърдила информацията.

С прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и “да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”.

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не и избран на случаен принцип, както изисква законът.

В изтеклите части от постановлението са описани “общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет, и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов”.
Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на случаен принцип е определена Боряна Бецова, но в началото на юли са назначени още двама прокурори, този път без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани скоро преди това от по-ниско ниво – Софийската районна прокуратура (СРП). С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието. Точно образуването на делото по тези “екзотични” текстове от НК, а не за някакво корупционно деяние, например за корупция, вероятно сега води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в СРП, а Бецова е командирована на по-високо ниво – в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи установиха, че част от банкнотите от снимките са истински. Не стана ясно дали прокуратурата изобщо установи кой е снимал – т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която според Борисов го е снимала.

Постановлението за прекратяване е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, се вижда още от документа. То би могло да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки прекратяването на това производство, пряко свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в прокуратурата остава да виси делото “Барселонагейт”. Държавното обвинение отрича да го държи на трупчета и обяснява, че по него има да се превеждат много материали, постъпили от чужбина, а предстои да се назначават и счетоводни експертизи.





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...