Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ЗАКОН

Сега ще следим блестящите Йористи как ще операт референдрума





Докато не разбера какво е внесено в зала и какво е обсъждано и гласувано днес за Референдума, не искам да събуждам надежди предварително, но че днес в НС са сътворили правен абсурд е безспорно …

Процедурата е следната: след като има внесена подписка от повече от 400 000 подписа, референдумът е задължителен, освен ако не попада в изключенията на чл.9, ал.4 (за конкретния случай). НС има право само да редактира въпроса, без да му променя смисъла и в комисия да изготви проект за Решение, което НС може само да приеме, но няма право да отхвърля. Алтернативата е незабавно да се сезира КС, който е единственият орган, който има право да каже дали въпросът не е противоконституционен.

Проектът за решение НА КОМИСИЯТА е само и единствено това, което се гласува в зала. Дори да има друг проект, внесен от партия (та дори тя да е Възраждане, които са събирали подписи и имат представители в ИК) той няма юридическа стойност и няма как да бъде подлаган на гласуване. Та сега ще следим блестящите Йористи как ще операт това, което са сътворили днес, защото ако приемем, че са гласували Проекта на комисията, са приели, че Референдум ще има и от тук нататък следва Президентът да го обнародва и да насрочи дата за провеждането му. 🙂

ЗПУГДВМС

Чл. 10.

(2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4.

Внасяне и обсъждане на подписката в Народното събрание
Чл. 13. (1) Подписката се внася в Народното събрание от инициативния комитет заедно с документите по чл. 11, ал. 4 или чл. 12, ал. 7 и се вписва в регистъра по чл. 10, ал. 3. Подписката се внася и в структуриран електронен вид, като съдържа данните на гражданите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в подписката.
(2) Председателят на Народното събрание незабавно изпраща подписката в структуриран електронен вид на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която извършва служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването на подписката. Когато се установи наличието на необходимия брой подписи, изискуеми по чл. 10, ал. 1, т. 5 или ал. 2, проверката се преустановява и се изготвя протокол, който се изпраща на председателя на Народното събрание.
(3) Народното събрание обсъжда подписката, ако тя отговаря на изискванията по чл. 10, 11 или 12.
(4) При установяване на нередовности в подписката, включително при установяване на несъответствия на подписката с изискванията на чл. 10, ал. 1, т. 5 или ал. 2, председателят на Народното събрание уведомява инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване.
(5) Постоянните комисии обсъждат предложението по ал. 1 не по-късно от един месец от разпределянето му и представят на председателя на Народното събрание становищата си по него. Водещата комисия представя проект за решение на Народното събрание.
(6) Народното събрание може да редактира, без да променя смисъла на съдържащия се в предложението въпрос или въпроси, както и тяхната поредност.
(7) Проектът за решение одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението.
(8 ) Народното събрание приема решение по предложението за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението по ал. 1 или 4.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...