Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БАНКЕРЪ

ОББ вече е най-голямата банка в България





ДСК и Уникредит Булбанк заемат второ и трето място в класацията по активи

Обединена българска банка (ОББ) вече е най-голямата банка в България. Тя е детронирала досегашния лидер ДСК, който остава на второ място, а на трета позиция е дългогодишният водач в класацията по активи Уникредит Булбанк.

Данните за разместванията по върха са на БНБ и показват положението към 30 юни. В края на миналата година ДСК банка бе най-голямата у нас, но междувременно бе финализирана голяма сделка, която изпрати на върха нов финансов гигант.

През пролетта ОББ се обедини с КБС Банк – наследник на Райфайзенбанк България. След това сливане активите на ОББ (името Обединена банка наистина й приляга) достигнаха 31.372 млрд. лв.

Придобиването на бизнеса на Raiffeisen bank в България бе една от най-големите сделки у нас в последните години – цената бе 1.015 млрд. евро.

Сега Банка ДСК е втора с размер на активите 30.569 млрд. лв., а Уникредит Булбанк, която дълги години беше №1, изостава на трето място с 29.944 млрд. лв.

Както се вижда от числата, разликите в активите на първите три гиганта са доста малки.

Следваща в класацията на големите е Пощенска банка, чиито активи са 17.776 млрд. лв. Тя придоби БНП Париба, но тази сделка е сравнително скорошна и още не е отчетена в рейтинга, съставен от БНБ към средата на годината.

Челната петорка се допълва от Първа инвестиционна банка (ПИБ), която има активи за 13.055 млрд. лева.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече остарява, толкова по-неприятен става...

ПАРИ

Кредитори на Украйна си искат лихвите, а тя може да обяви дефолт през август Частните облигационери на Украйна искат Киев да възобнови лихвените плащания...

ВОЙНА

ВАЖНО: Asia Times: Франция официално изпрати първите си войски в Украйна. Военна хроника: Първата битка вече е факт Макрон пак излъга, че щял да...

АНАЛИЗИ

САЩ постигнаха своето в Европа Международните наблюдатели, когато описват ръководството на Европейския съюз, все по-често прибягват до определението „деградация на елитите“. Това заяви най-гръмко...