Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИМОТИ

Цените на жилищата полудяха





Пловдив бие София по ръст на сделките

Жегата на жилищния пазар продължава. Всички брокери и анализатори отчитат много висока активност на купувачите и отчетлива сдържаност на продавачите, което логично води до растящи цени. Cитyaциятa мoмeнтa нaпoмня нa бyмa пpeз 2005-2008 г., когато България стана много модерна за инвеститорите в нeдвижими имoти заради присъединяването си към ЕС, твърди Страхил Иванов от агенция “Явлена”. “Зa пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa имaмe 10- 30% увеличение на сделките спрямо същия период нa 2020 г., като особено оживен е пазарът в Пловдив, който изпреварва София по ръст на покупко-продажбите”, обяснява Иванов в интepвю зa Вlооmbеrg ТV Бългapия.

Само за година жилищата у нас за поскъпнали средно с почти 5% и “затихване” скоро не се очертава. Прогнозата не е на брокери или агенции, а на независима авторитетна институция – БНБ. “Поскъпването на жилищните имоти ще продължи и през второто, и през третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г., когато имаше 4.6% ръст на годишна база, коментира централната банка в новото издание на своя “Икономически преглед”.

Всъщност цените още не са стигнали върха от края на 2008 г. и към началото на 2021 г. те са с 8,2% по-ниски от тогава. Но ако продължат да се качват с досегашните темпове, още догодина може да станем свидетели на нов пик.

“Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към покупката на апартаменти, къщи, вили. Допълнително “Covid- 19″ предизвика търсене на по-големи жилища” смята кредитният консултант Тихомир Тошев. Факт е, че вирусът “затвори” хората вкъщи и заради работата и ученето онлайн и домовете на българите внезапно отесняха.

“Силен двигател на пазара на имоти са и безпрецедентно ниските лихви по ипотеките – 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, което е месечен рекорд за България, коментира пред БНР Тошев.

В същото време много българи не искат да се разделят с “излишните” си имоти, дори да им предлагат суперцена, защото се чудят се какво биха правили с парите си. Вече е напълно безсмислено човек да държи спестяванията си на влог, тъй като лихвите са нулеви, а някои банки дори вече отказват да приемат депозити. Има и друга причина за отлив на продавачите – по-възрастните притежатели на имоти в момента внимават за здравето си и не искат да рискуват да се заразят с коронавирус заради огледи от кандидат-купувачи и срещи с брокери, нотариуси и прочее. Някои собственици просто изчакват цените да се качат още.

Тошев изтъкна, че жилищата поскъпват не само заради голямото търсене и по-оскъдното предлагане, но и заради увеличаващите се разходи за строителство – материали, техника, ток, заплати на персонала. Затова засега не може да се говори за “надуване на балон” на жилищния пазар – за поскъпването има обективни причини, но ако цените се качват с растяща скорост в следващите 1-2 години, трябва да ни светне червена лампичка”, смята експертът.

Страхил Иванов също смята, че ниските лихви по кредитите и обезмислянето на депозитите заради все по-неизгодите условия водят до жегата на имотния пазар. “He e зaдължитeлнo вcичĸи xopa дa тpъгнaт в пocoĸa ĸъм тъpceнe нa имoти. Дocтaтъчнo e 10-15% oт гoлeмитe влoжитeли дa гo нaпpaвят. Дaжe нe гoвopим зa нyлeвa, a зa мнoгo oтpицaтeлнa лиxвa дa cи държиш пapитe в бaнĸa, и xopaтa ce питaт дaли нe e пo-дoбpe дa paзчитaт нa 3-4% гoдишнa дoxoднocт oт имoт”, oбяcнявa тoй.





Може да Ви хареса

ИМОТИ

Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Заради високите цени на имотите много хора са готови да купят жилище...

ИМОТИ

Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства Наемът за апартамент в София с две спални от...

ИМОТИ

Краят на архаичните милиони на брой клетвени декларации ще спести много пари, изчисли Камарата на нотариусите Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които...

ИМОТИ

Тенденцията около София да се строят все повече затворени комплекси води до уголемяване на селищата край столицата с цели нови махали. В Регионалната инспекция...