Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ТЕХНОЛОГИИ

Цензурата и кокошата слепота на чуждите изпълнители





Възможности за държавните органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси, предвижда нов законопроект, подготвен от депутати от ПП-ДБ.

Всъщност, основният въпрос е дали действително е подготвен от тях?

До тук се видя, че всико им се спуска от английските служби а те самите са дрогиращи се лакеи и марионетки на каишка.

Духът на въпросния законопроект силно напомня на новия Закон за цифровите услуги на ЕС. Логично следва да се запитаме дали формацията не се явява просто изпълнител на чужда воля? Дори да е така обаче, вероятно родната политическа фауна се е престарала.

Законопроектът лансира меко казано стряскащи промени. Сред тях е ДАНС да следи публикации в социалните мрежи. Разбира се, както и в европейския документ, в българоезичното подобие не съществува ясна формулировка какво точно представлява дезинформацията.

Първи с организирана реакция срещу лансираната идея, реагираха от Съюза на българските журналисти. “Недопустимо е на държавни органи като Комисията за регулиране на съобщенията и на министъра на електронното управление да се придават ограничителни, че и наказателни функции спрямо онлайн публикации и страници. Защото това не може да бъде оприличено на нищо друго, освен на създаване на „Министерство на истината” а ла Оруел. И си е чиста проба държавна цензура”, пишат те в обръщението си. И дори призовават за отпор.

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на първо четене се обяви срещу идеята. Само дето на него неведнъж му се е случвало да получи „просветление“ и да промени набързо позицията си. Както го направи при свалянето на ветото към Република Северна Македония за влизане в ЕС. Но когато ехото до едното ти ухо нашепват „Магнитски“, а от другата страна виждаш очертанията на силует на череп, вероятно поддържането на позицията на нормалността не е лека задача. Но както казва народът – кой както си го направи.

Кокошата слепота на вносителите се корени в това, че те дори не се усещат, че утре може да станат излишни и бухалката да бъде насочена срещу тях. Макар и постоянно да дъвчат отдавна безвкусната дъвка за „сдържащиге механизми“ за това и онова, те действително не вдяван базови логически принципи. Никой не е вечен на служба в държавните органи.

И когато ти създадеш възможности и механизми зе репресия, рано или късно тя ще се обърне срещу теб. Вероятно те няма да прочетат тези редове. А дори и да го направят, няма да ги разберат. Предпочитат да служат, отколкото да мислят. Но цената за това винаги е солена. А сметката неминуемо ще дойде!

Тодор Беленски, политически анализатор

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите “за Украйна” заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...