Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БАНКЕРЪ

Криптовалутите: банките държат дистанция





Ситуацията става все по-объркана

Имаше едно време, когато светът на парите беше прост и ясен. Както в древния свят, така и през Средновековието, хората са използвали така наречените „стокови“ пари, които са имали присъща стойност. Това са предимно златни, сребърни, медни и други метални монети.

По-късно, в новото време, когато възникват банките, в обращение се появяват банкноти и монети. Освен банкноти в брой, в банковите сметки се появиха и безналични пари. С течение на времето цялата емисия на банкноти от частни търговски банки премина към централните банки.

Съвременният свят на парите е много по-сложен и объркващ от това, което е бил в миналото. Представлява се от пари в брой, които се емитират от централните банки (част от парите се състоят от дребни разменни монети, емитирани не само от Централната банка, но и от трезори). Тяхната маса се нарича паричен агрегат M0.

Освен това налице са безналични пари, лъвският дял от които се емитират от частни търговски банки. Наричат се още депозитни пари, защото се поставят в депозитни (и други) сметки на търговски и централни банки. Заедно с паричните средства те образуват паричния агрегат М2.

И накрая, съществува понятието „широко парично предлагане“ (паричен агрегат М3), което в допълнение към горните видове пари включва дългови ценни книжа (с изключение на акции), металически сметки в банките и др.

Изброих основните компоненти на картината на паричния свят, съществувала в края на миналия век. Този свят получи допълнително разнообразие от факта, че съдържаше валути, представляващи различни държави и юрисдикции. В края на миналия век те са били повече от 200. Започвайки с щатски долар, евро, британски лири стерлинги, японска йена и по-нататък поред.

Но през този век се появиха нови компоненти – частни криптовалути и цифрови валути на централната банка. Всеки знае частната криптовалута, наречена биткойн. Но освен тази наистина най-популярна криптовалута в света, има хиляди други частни цифрови валути (в началото на миналата година експертите наброяваха около 13 хиляди).

Вече няколко години десетки централни банки разработват и изпълняват проекти за своите цифрови валути. Те се наричат CBDC (цифрова валута на централната банка). И около дузина държави и юрисдикции вече са легализирали CBDC (Нигерия е най-голямата).

За обикновения човек е много трудно да разбере този пъстър свят на пари (валути). Но се оказва, че и банките, професионалните финансисти, трудно се ориентират. Ще се опитам да очертая позицията на съвременните банки в този сложен свят на парите.

По време и след финансовата криза от 2008-2009 г. много централни банки започнаха да следват мека и ултрамека парична политика, което се проявява главно във факта, че основният процент започна да намалява. Съответно търговските банки, следвайки Централната банка, трябваше да намалят лихвените проценти както по активните (кредитни), така и по пасивните (набиране на средства за депозити) операции.

Лихвените проценти по депозитите в някои банки в някои страни са паднали до нулеви или дори отрицателни нива. Клиентите (предимно физически лица) започнаха да теглят безналичните си пари от депозити и да ги прехвърлят в брой.

За да спрат бягството на клиенти и пари от банките, последните започнаха да лобират пред властите за решения за ограничаване на паричното обращение. За да затворят клиентите в банките, където ще има само безналични пари. Сривът на паричното обращение всъщност се случи през последното десетилетие. Но към днешна дата кешът не е иззет напълно в никоя страна по света.

Вярно, облекчение дойде и за банките: Централната банка започна да преминава към строга парична политика от началото на миналата година, включително чрез повишаването на основния лихвен процент. Което облагодетелства търговските банки, които започнаха да повишават лихвите по депозитите.

От края на 2000-те години в света започна истински бум на частните криптовалути. Много търговски банки започнаха да разглеждат по-отблизо този нов инструмент. Който се издава предимно от физически лица. Централните банки също започнаха да се вглеждат по-отблизо, но не формулираха веднага отношението си към криптовалутите.

През този „неутрален“ период значителен брой търговски банки започнаха да предлагат своите посреднически услуги, свързани с криптовалути, на граждани и корпоративни клиенти. Крипто услугите на банките включват откриване на сметки в биткойни и други частни валути и извършване на някои транзакции с крипто по указание (инструкции) на клиента. Операциите включват основно покупка и продажба на криптовалути (с помощта на обикновени пари, но понякога и с други криптовалути).

През последното десетилетие се появиха значителен брой нови организации, които се наричат „банки за криптовалута“ – финансови институции, които предоставят услуги, свързани с цифрови активи. Те работят в тази област, като предоставят опции за съхранение, обмен, инвестиране и управление на цифрови монети на клиентите.

Търговските банки се въздържаха да работят с крипто не като посредници, а независимо, използвайки собствения си капитал, за да реализират печалба. Крипто, разбира се, е изключително рисков инструмент. Можете бързо да изгорите.

И така, Базелският комитет за банков надзор (към Банката за международни разплащания) вярва, че страстта към крипто може да доведе до дестабилизиране на финансовата система по света и предлага да се въведе коефициент на риск от 1250% за биткойни и други частни цифрови валути. На практика това означава, че банките, които притежават своята криптовалута, са длъжни да създадат резерв на стойност 12,5 пъти тяхната инвестиция в криптовалутата.

Към края на миналото десетилетие и особено в началото на настоящото, много централни банки, след дълги размисли и съмнения, най-накрая определиха позицията си по отношение на частните криптовалути. Позицията е отрицателна. На някои места това се изразява в пълни забрани на търговските банки да работят с крипто. На някои места – при затягане на условията за такава работа. Дори ако банката предоставя само посреднически услуги и не извършва транзакции от свое име.

Защо толкова трудно? – Защото според централните банки и Банката за международни разплащания (която е „клуб“ на централните банки на различни държави), частните цифрови валути затрудняват въвеждането на CBDC в обращение.

В началото на миналата година, според списание The Fortune, криптовалутите бяха напълно забранени в страни като Египет, Ирак, Катар, Оман, Мароко, Алжир, Тунис, Бангладеш и Китай. 42 държави, включително Алжир, Бахрейн, Бангладеш и Боливия, косвено въведоха крипто забрани, като наложиха различни ограничения върху способността на банките да извършват транзакции в тези валути, като например трансфери.

По този начин от 2018 г. броят на държавите и юрисдикциите, които са забранили изцяло или частично криптовалутите, се е удвоил до началото на 2022 г. Днес календарът отбелязва края на 2023 г. Мисля, че досега броят на страните, които напълно са забранили крипто или са затегнали правилата за работа с него, се е увеличил значително. И всичко това, за да разчисти пътя за цифровите валути на централната банка.

Но търговските банки изобщо не са във възторг от CBDC. В края на краищата те разбират, че CBDC не е трети вид пари (заедно с пари в брой и безналични), както твърдят ръководителите на централните банки, МВФ и BIS. Това е единственият вид пари, който в крайна сметка ще замени всички други традиционни пари – налични и безналични.

Досега търговските банки получаваха добри печалби поради лихвени сделки и поради факта, че можеха да емитират нови пари (под формата на раздадени заеми). И в бъдещия свят на CBDC няма да има място за тях или ще бъдат помолени да действат като някакъв вид финансов посредник между Централната банка и потребителите на цифрова валута (физически и юридически лица). И да се задоволяват само с комисионни за предоставените посреднически услуги.

Търговските банки са в известен смисъл затворени организации, тъй като Централната банка по отношение на търговските банки действа като регулатори и контрольор (банков надзор). Следователно те не се противопоставят открито на проекта CBDC, но се опитват да останат в бъдещия смел нов свят на числата, поне като агенти и посредници на Централната банка.

Ако сравним САЩ и Европа, в Стария свят се е развил по-строг режим по отношение на възможността банките да работят с криптовалути. В Новия свят (САЩ) режимът е по-либерален. По принцип днес една американска търговска банка може да работи с крипто.

За да направи това, той трябва да получи лиценз, наречен Money Transmitter License. Лиценз за прехвърляне на средства чрез криптовалути. Има и лиценз, наречен BitLicense. Издава се от Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк (NYDFS) за транзакции с цифрови активи. В Европа (с изключение на Швейцария) банките не могат или почти не могат да получат такива лицензи.

От моя гледна точка това се обяснява с факта, че Америка не бърза да въведе цифровия долар. Вече писах за това в моите статии „Не всички централни банки бързат да изградят „CBDC рай““ и „CBDC е „гробът на американската свобода“. Опит за противопоставяне на проекта за дигитален долар.“

Авторът на публикацията „Банки и криптовалута: каква е сложността на тези взаимоотношения“ казва приблизително същото : „Разбира се, Америка е най-прогресивната по отношение на крипто-услугите. Именно в САЩ е най-лесно да се купува и продава криптовалута, а биткойните могат да се съхраняват в банкови сметки. Европейските банкери не са толкова либерални, колкото техните американски колеги…”

Искам отново да се върна към миналото десетилетие. Във време, когато централните банки все още не са формирали отношението си към частните криптовалути. Тогава шумът около частните цифрови валути зарази много търговски банки. Последните си помислиха: защо не започнем да създаваме собствени криптовалути и да ги предлагаме на нашите клиенти?

Например през 2017 г. английският Financial Times публикува статия „Шест глобални банки обединяват усилията си, за да създадат цифрова валута“. В статията се отбелязва, че шест от най-големите банки в света са влезли в проект за разработване на цифрова валута, която се надяват да използват от следващата година за сетълмент и изчистване на финансови транзакции. Това са Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street.

А от средата на миналото десетилетие швейцарската банка UBS, заедно с банките Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon, както и брокерът ICAP, също започнаха да разработват крипта, базирана на технологията blockchain или разпределен регистър. Наричаше се USC – „utility settlement coin“ (приблизителен превод: „практични пари за разчети /сетълменти/“).

Има и други примери, при които европейски частни банки започват да кроят планове за създаване на свои собствени цифрови валути – главно за взаимни клирингови сетълменти (а не за външни клиенти). За акцент те нарекоха тези валути стабилни монети (т.е. валути с ниска волатилност, стабилни). Но за тези проекти и валути не се чува нищо от няколко години. Може да се предположи, че ЕЦБ и централните банки на отделните страни просто са забранили използването на тези валути.

И тогава онзи ден имаше новина, която се оказа неочаквана и парадоксална за много експерти. Френската банка Societe Generale стартира търговия на своя стейбълкойн EUR CoinVertible (EURCV) на базираната в Люксембург крипто борса BitStamp. Оказва се, че криптовалутата EURCV е обявена още през април тази година от подразделение на Societe Generale Forge, специализирано в работата с цифрови активи.

През това време подразделението на банката успя да получи лиценз за доставчик на услуги, свързани с цифрови активи, от френския регулатор и стартира издаването на токени, базирани на блокчейн Ethereum. EUR CoinVertible е фиксиран към обменния курс на еврото. Но каквото и да се говори, това е частна валута, която ще съществува до официалната валута евро.

На 6 декември английският Financial Times посвети статията „ Société Générale да стане първата голяма банка, която изброи стейбълкойн“ на пускането на криптовалута от френската банка . По-специално, тя съдържа част от интервю за Financial Times от ръководителя на Societe Generale Forge, Жан-Марк Стенгер.

По-специално той каза: „Екосистемата на криптовалутата е изключително концентрирана около няколко стабилни монети, 90% от които са обвързани с щатския долар. Ние вярваме, че има място на този пазар за банка и стейбълкойн, обвързан с еврото.”

Алена Нариняни, главен изпълнителен директор на Crypto-A, коментира съобщението за раждането на цифровата валута EURCV по следния начин: „Напълно възможно е тази монета да позволи интензивна интеграция на традиционния финансов сектор и сектора на криптовалутите. Това означава, че ще направи прехода от крипто към традиционно финансиране по-прост, от традиционно финансиране към крипто по-прост и ще привлече повече нови потребители, инвеститори и традиционни потребители на банкови услуги в пространството на криптовалутите.

Той ще им каже, че има такова нещо като стабилни монети, че могат да се използват. И не е далеч от други криптовалути, които не са стабилни.“

Ситуацията в света на парите, струва ми се, става все по-объркана. И както за гражданите, така и за банките. Виждаме нарастващ паричен хаос.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите “за Украйна” заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...