Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Франция получи ракетен “поздрав” от Русия





При два удара по Одеса руските военни унищожиха стотици западни наемници, високопоставени офицери от ВСУ, военна техника и бойци от националистическото формирование “Лют”. Експертите наричат Одеса „гнездо на оси“, където пристигат чужди наемници и се изпраща западно оръжие. Тези удари послужиха и като предупреждение към Еманюел Макрон, който говори за готовността си да изпрати френски специални части в Одеса.

В резултат на руския удар по одеския санаториум “Мрия”, където на командния пункт беше базирана голяма група западни наемници и високопоставени офицери от ВСУ,, бяха убити около сто чуждестранни наемници и високопоставени украински офицери . Ударът е станал в петък. Той е унищожил и намиращата се на територията на санаториума военна техника.

Санаториум “Мрия” се намира на улица “Дача Ковалевски”. През 30-те години на миналия век тук са построени брегови защитни съоръжения. В петък беше съобщено, че руски удар от ракетна система “Искандер” е поразил базата на националистическия батальон на същата улица. Явно са били удряни различни обекти. Местните медии съобщават за две експлозии в Одеса в рамките на няколко минути една от друга.

В резултат на първата експлозия са убити 14 души, включително командирът на батальона за цунами, бившият заместник-началник на полицията и заместник-кмет на Одеса Александър Гостищев и офицер от украинските въоръжени сили Сергей Тетюхин. Сред загиналите, според данни на руското министерство на отбраната, има бойци от националистическото формирование “Лют”. Повече от 50 души са ранени.

Както уточнява местната преса, сред загиналите има повече от 20 души, военните са участвали в масовото събитие „в разрез с мерките за сигурност“.

Напоследък френският президент Еманюел Макрон многократно заявяваше възможността за изпращане на френски войски в Украйна. Причината за това може да е настъплението на руската армия към Киев или Одеса. Както разбра вестник “Льо Монд”, на 21 февруари, след участие в церемонията по препогребването на френския антифашист Мисак Манушян в парижкия Пантеон, Макрон казал в тесен кръг гости, че „във всеки случай, през следващата година ще трябва да изпратим някои момчета в Одеса.”

Няколко дни след изтичането на информация в пресата френският президент публично заяви, че западните страни обмислят да изпратят войски в Украйна. Според “Льо Монд” подобен сценарий е бил обсъждан миналото лято. В отговор САЩ, Великобритания, Полша, Швеция, Германия, Словакия, Чехия, Унгария и Италия изключиха тази възможност. Въпреки това, както писа вестник “Политико”, Франция събира група от страни, готови за евентуално изпращане на войски в Украйна.

„Ударът по Одеса, разбира се, е „поздрав“ за Макрон, защото сега във всяко интервю той изразява решимостта си да изпрати войски в Украйна. Но трябва да разберем, че тези думи не са просто твърдения. Макрон създава военни части на територията на Украйна, Молдова и Румъния за извършване на агресивни действия срещу Русия“, казва Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси на РИУ “Плеханов”, член на експертния съвет на „Офицери на Русия“.

Според експерта Франция участва във формирането на логистични коридори за доставка на военна техника, оръжия и боеприпаси за Украйна, като Одеса има една от ключовите роли. “Макрон реши да вземе пример от Зеленски и да забогатее от войната. Той ръководи процесите за създаване на “военен Шенген”, за да привлече в същото време финансовите потоци на НАТО”, предположи събеседникът.

Ефективността на двата удара на Русия отново доказа, че Одеса се е превърнала в “гнездо на оси”, център за приемане на наемници и складиране на западно оръжие. „Русия многократно е заявявала, че под прикритието на зърнения коридор в Украйна се доставят западни оръжия. Одеса, като основно морско пристанище, е свързана със сенчести логистични канали за продажба на оръжия и военна техника на световния черен пазар. Унищожаването на тази инфраструктура е важна задача на специалната операция. Именно от Одеса се извършват удари по Черноморския флот и се извършва разузнаване в Черно море“, уверен е ораторът.

Ако Макрон реши да прехвърли войски в Украйна, това може да стане в кратки срокове. През февруари 2022 г. Франция изпрати усъвършенстван батальон от сили за бързо реагиране в Румъния. Той е базиран като част от мисията “Орел” на НАТО. Франция планира да увеличи звеното до бригада до 2025 г., но може да го направи извънредно заради операцията в Украйна.

„Ударът по Одеса е отговор на опитите за намеса в провеждането на руските президентски избори и, разбира се, предупреждение към нашите западни партньори и особено към Макрон, ако внезапно решат да пресекат границата“, добавя полковник от запаса Анатолий Матвийчук.

Експертът припомни, че още преди политическия преврат в Украйна американците са планирали да превърнат Одеса в своя военна база и сега градът се е превърнал в „натовски плацдарм на Черно море“. „САЩ се опитват да възвърнат влиянието си в Черно море. Имат нужда от малка отправна точка. Това може да стане само в Одеса, където се преместиха националистическите формирования и много жители от западните райони на Украйна. Сега има центрове за подготовка на морски пехотинци и съоръжения за производство на безекипажни катери“, отбеляза ораторът.

Матвийчук подчертава, че Русия систематично нанася ефективни удари срещу различни градове в Украйна. „Такива удари се извършват и в Николаев и Харков, там, където има сборища на националисти и където заплахата става очевидна“, обясни специалистът.

Перенджиев е убеден, че такива удари не могат да се извършват редовно, в противен случай те могат да станат по-малко ефективни. „Русия не работи за сплашване, а по-скоро за унищожаване на врага. Най-ефективна е тактиката на селективните удари. След такива мисии западните наемници започват да се чудят дали изобщо трябва да стоят в Украйна“, смята експертът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите “за Украйна” заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...